Verbroederingsweekend 150 jaar De Pinte

Geplaatst 16 mei 2018 06:04 door HODP De Pinte   [ 18 mei 2018 10:30 bijgewerkt ]
Het was meer dan 20 jaar geleden - tijdens het muziekfestival van 1996 - dat een muziekvereniging uit onze verbroederingsgemeente Freiamt (Duitsland) een bezoek bracht aan De Pinte. Met het oog op de 150ste verjaardag van De Pinte als onafhankelijke gemeente vond onze penningmeester Erik Ideler dat het tijd werd om de banden weer aan te halen. Bij een bezoek aan Freiamt vorig jaar, lanceerde hij het idee bij de harmonie “Musikvereine Harmonie & Freundschaft Freiamt” en de bal ging aan het rollen ...

Donderdag 10 mei

Na een lange busreis vanuit het Zwarte Woud werd het Musikverein Freiamt ontvangen met een officiële receptie in de cafetaria van het OCP. Leen Gryffroy, schepen van cultuur, nam de honneurs waar en verwelkomde onze bezoekers in haar beste Duits. Na nog een toespraak door Martin Böcherer was het tijd om geschenken uit te wisselen. De Duitse muzikanten vertrokken naar Moerkensheide met vers geperst appelsap en Pintenaer, terwijl het gemeentebestuur een mand met schnaps uit het Schwartswald rijker is.

Die avond hield het Harmonieorkest De Pinte haar generale repetitie. Na hun avondmaaltijd vervoegde het Musikverein ons om de gezamenlijke stukken al eens te repeteren. Voor de gelegenheid maakte AVS opnames voor het vrijdagjournaal. Het werd een mooie reportage met interviews met Erik en beide dirigenten en sfeerbeelden van de gezamenlijke repetitie. Je kan het resultaat bekijken op AVS.be.

Na de repetitie werd er nog tot in de late uurtjes verbroederd in de cafetaria. Enkele Duitse muzikanten haalden hun instrument boven en trakteerden iedereen op enkele polka's. Ook enkele van onze eigen muzikanten konden het niet laten om gezellig mee te doen.

Vrijdag 11 mei

Na een korte nacht vertrok het Musikverein richting Gent. Op de Kouter trakteerden ze het Gentse publiek op anderhalf uur licht verteerbare muziek. Het mooie weer en de bloemenmarkt zorgden ervoor dat er veel publieke belangstelling was. Daarnaast hadden ook heel wat sympathisanten van het verbroederingscomité en het Harmonieorkest De Pinte, inclusief burgemeester Hilde Claeys, de verplaatsing gemaakt.

Het concert werd gevolgd door een typisch Belgisch middagmaal - stoverij met frietjes - en een geleide wandeling dot de Gentse stadskern. Onze Duitse vrienden waren zo gecharmeerd van Gent dat de meesten na het avondmaal de trip nog eens maakten. Menigeen moest voor de terugkeer naar Moerkensheide een taxi delen omdat de laatste bus of trein al weg was.

Zaterdag 12 mei

Terwijl het decor-team de laatste hand legde aan de zaal, sliepen de meeste Duitse muzikanten uit. Rond 15u30 begonnen dan de laatste repetities om de puntjes op de i te zetten. Eerst het Musikverein, dan Musikverein met HODP, gevolgd door HODP met Youth Band en uiteindelijk HODP alleen namen alle stukken nog eens door. Dirigent Hannes Beauprez sloeg om 19u30 af, net op tijd om het talrijk toegestroomde publiek binnen te laten.

Voor het eerst sinds lange tijd was de cultuurzaal van het OCP volledig uitverkocht voor één van onze concerten. Om acht uur gaven burgemeester Hilde Clays en schepen Benedikte Demunck een toespraak, waarna het harmonieorkest plaats nam. Het publiek werd muzikaal verwelkomd met het statige “Toccata” uit Orfeo waarbij ze voor de gelegenheid werden aangevuld met de koperblazers van het Musikverein. De verdere presentatie werd verzorgd door Vincent Van Peteghem (in het Nederlands) en Elena Haas, Lina Haas & Fabienne Schemies (in het Duits). Daarna etaleerde het Pintse orkest zijn muzikale diversiteit met “Bright Nights... City Lights”, “In a Persian Market” en “Songs from the Catskills”. De Youth Band vervoegde dan het harmonieorkest voor “Back to the Future”, waarna HODP afsloot met “Charleston”.

Na een korte pauze was het de beurt aan het Musikverein Freiamt om het podium te beklimmen. Na een traditionele opener met “Badens Stern” trakteerden ze het Pintse publiek op een muzikale impressie van het zwarte woud met “Silva Nigra”. Ook voor de rest van dit bijzondere concert lieten ze de polka's achterwege en brachten opeenvolgend “Bond... James Bond”, “Spain” en “Pirates of the Carribean”.

Voor de apotheose vervoegde HODP het Musikverein op het podium en brachten de 90 muzikanten onder leiding van dirigent Michael BockstahlerBig Band Cavalcade”. Als toemaatje werd het einde nog eens herhaald onder leiding van Hannes.

Net als donderdag eindigde alles in de cafetaria, ditmaal zonder polka’s. Toen ik rond 3u naar huis vertrok werd ik onder luidkeels gezang uitgewuifd door onze Duitse vrienden. Het zag er niet naar uit dat ze van plan waren om meteen te gaan slapen. Ik veronderstel dat de terugreis naar Freiamt - gepland op zondag rond 11u - veel kalmer was dan de heenreis.

Pascal