Huldiging op het gemeentehuis

Geplaatst 25 mei 2015 08:03 door HODP De Pinte   [ 30 mei 2015 00:05 bijgewerkt ]
We berichtten reeds eerder dat het harmonieorkest tijdens de laatste provinciale tornooien promoveerde naar ere-afdeling. Dit was ook het gemeentebestuur niet ontgaan en zij nodigden muzikanten, bestuur en hun familie uit voor een receptie op het gemeentehuis. Ondanks een druk weekend met ons lenteconcert, Cafeest en de pinksterkermis verzamelden vorige zondag een twintigtal muzikanten en bestuursleden samen met een delegatie van het gemeentebestuur voor een gemoedelijke receptie.
Toen iedereen van drank voorzien was gaf burgemeester Hilde Claeys een mooie huldigingsspeech. Hilde is sinds jaar en dag een aandachtige toehoorder op onze concerten - ze was er vorige vrijdag ook bij -  en sprak duidelijk met kennis van zaken. Ze prees de inspanningen van de muzikanten en de dirigent om steeds vooruit te willen.
Na de toespraak was er nog tijd om even informeel met de leden van het gemeentebestuur te praten en natuurlijk ook onze bladzijde in het gulden boek van de gemeente te tekenen.
Wie er door omstandigheden niet bij was kan hieronder de toespraak van onze trotse burgemeester nog eens nalezen.

Beste leden van het harmonieorkest,
Beste sympathisanten,
Beste schepenen en raadsleden,

Welkom op deze kermiszondag in ons gemeentehuis… want…. we hebben iets te vieren.
Het gebeurt immers niet zo vaak dat we  in onze gemeente een orkest hebben dat zich met stille (?)  maar zekere trom naar de top heeft weten te werken.
Harmonieorkest  De Pinte was  al eerder geklasseerd  in uitmuntendheid, en werd  n.a.v. de grootste onderscheiding op het provinciaal muziektornooi op 15 maart 2015 in Berlare gepromoveerd naar ERE AFDELING, de op één na hoogste categorie.
De jury was lovend en prees de afwerking, muzikaliteit, details, kortom het was ‘af’.

Zo’n klassering gebeurt niet zomaar, dit is de verdienste van elk apart, maar met  een  resultaat van allemaal ‘toope tegaare’.
Zo’n pluim is niet alleen goed voor de eer en glorie, het levert ook subsidies op, maar  vooral is het goed voor het hart, het is de beloning voor  het vele repeteren:  bloed, zweet en tranen  tot jullie alle finesses onder de knie hebben.

Jullie lat ligt duidelijk hoog,  waarschijnlijk is dit streefdoel gestart toen jullie de overstap maakten van  de ‘Begoniafanfare’ naar het ‘Harmonieorkest’.  De begonia’s moesten plaatsmaken voor nieuwere varianten: iets dat meer leek op  een bloemenweide van verschillende, meerjarige,  overblijvende soorten.
En meteen waren jullie niet te beroerd om deel te nemen aan  wedstrijden,  want het houdt toch ook altijd een risico in,  om ernaast te grijpen of  om huiswaarts te keren met een kater…

Zo’n klim naar de hoogste regionen, dat  vraagt van iedereen  behoorlijk wat inspanningen. De dirigent, Dimitri Bracke  weet als geen ander om zowel artistiek en muzikaal de neuzen in dezelfde richting te doen staan. Hij  is er met glans in geslaagd om jullie talenten optimaal naar boven te laten komen  en jullie te laten schitteren.
SAMEN muziek maken,  van blazers  tot ‘slagers’…   dat blijft toch iets magisch hebben.
En wat een voorrecht en plezier om daar deel van uit te maken….

Het opgelegd werk dat jullie moesten spelen was ‘About Reynard the Fox’
In dit meer dan 10 minuten durend stuk, mochten jullie eens alle registers opentrekken, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Vossen zijn meestal geen geluksbrengers, en toch bracht  het heldendicht uit de Middeleeuwen  jullie  geluk…. Of   misschien was het omdat jullie voorzitter een Reynaert is ?

Al heeft het natuurlijk weinig met geluk te maken, maar  alles met talent, doorzettingsvermogen, vernieuwing en veel goesting.
En ook jong bloed versterkt jullie rangen… eveneens onder een gedreven dirigent.
Jullie toekomst is verzekerd, want een vereniging die vooruit wil zien, die moet aan  opvolging denken.  En dat hebben jullie  als geen ander goed begrepen.
Ik hoop dat jullie zich blijvend  zullen laten inspireren door jullie artistieke leiders, maar ook elkaar,  en  natuurlijk: de liefde voor muziek.  Want…. wat zouden we zijn zonder muziek ? Muziek  verzacht  niet alleen de zeden, ze slaagt er als geen ander in datgene te vertellen, wat we niet altijd  onder woorden kunnen brengen.

Dus genoeg  gezegd, we gaan er eentje op drinken.

Nogmaals namens het ganse gemeentebestuur wensen we jullie van harte proficiat met deze fantastische prestatie.